Livets mening är livet
Denna tänkvärda diktsamling är skriven av Jarl Silfverberg som har en universitetsexamen i beteendevetenskap och psykologi vid Lunds Universitet. Han är även vidareutbildad vid Försvarsmakten och Försvarshögskolan inom områdena psykologi och ledarskap, samt krishantering. Jarl leder samtal av existentiell natur kring livets frågor om mål och mening för det egna livets omfattning eller människans villkor med det egna livet.
Lilla Lena på tur - Reflektioner och möten
Denna bok kom till utifrån Lenas inlägg på facebook. Då många uppskattade och gillade hennes inlägg kring sina resor, möten, tankar och reflektioner bestämde hon sig för att ge ut dessa berättelser i bokform. På ett intressant och medryckande vis beskrivs de platser hon besökt, de äventyr hon råkat ut för och de människor hon mött. Boken kan också läsas som en guide med tips på platser att besöka i vår sköna svenska natur.
Hoppas att denna bok ger dig inspirationen och lust till att bara åka i väg, helt oplanerat och spontant. Ge dig tillåtelse att öppna upp dina sinnen och känn dig fri. Fånga stunden, lev och NJUT.
Alice den rundas resa
Alice längtar ut i världen. Hemma känner hon sig ensam och oälskad. Dessutom har hon problem med vikten. Hon är den runda.
Alice får jobb som lägerledare i Amerika. Hon lider av att sticka ut i mängden som rund, men har svårt att motstå frestelser. Hon delar stuga med en sluten person och får insikter genom ny vänskap. Hon berättar om sin ständiga otur i kärlek, men är den kanske på väg att vända?
I Italien får Alice sakta grepp om kulturen, men finner sig inte till rätta i au pair familjen. Hon kastar sig ut i ett intensivt uteliv. Vänskap sätts på prov och Alice träffar en man som hon blir djupt förälskad i. Kärleken blir komplicerad. Alltmedan Alice fortsätter kämpa för att inte vara den runda.
I Uppsala lever Alice studentliv med kursare och korridorsgrannar. Men hon inser snart att det är svårt att hitta någon att tycka om. På nationerna är det köttmarknad, konstaterar Alice vän Maja.
Alice ger sig av till Indien. Hon träffar munkar i Ladakh och isolerade kvinnor på landsbygden. Hon får en idé som hon tänker testa i Uppsala.
Alice vill sluta förstöra för sig själv, hitta kärlek, och börja leva sitt bästa möjliga liv. Historien om Alice utspelar sig på 1980- och 90-talet.
Och sakta dalade snöflingor.
Berättelsen om Alma Karlsson, statarhustru på Julita gård
Alma Karlsson (1888-1961) lever sitt liv som statarhustru på Julita gård med allt vad det innebär av plikter och begränsningar. Hon är intresserad av gamla tider och lyssnar gärna när äldre arbetskamrater och grannar berättar om livet förr.
Trots enkla omständigheter utvecklas Alma till en frispråkig och utåtriktad kvinna. Hon är oftast glad, vågar ställa frågor och drar sig inte för att säga ifrån. Hon blir som ett naturligt nav bland kvinnorna på Statarbacken.
När Alma är 58 år rekryteras hon som meddelare för Nordiska Museets kartläggningar av folklivsminnen. Alma är först osäker, men stimuleras av uppdraget och skriver flitigt svar på museets frågor. En kurs i Stockholm blir en ögonöppnare för Alma. Hon inser att hon har något att berätta. Hennes dröm är att skriva sin egen berättelse om livet förr på Julita gård. Det är en utmaning men med hjälp av sin syster skapar hon en bred skildring av människor och verksamheter på gården under de första femtio åren av 1900-talet.
Åren som kommer blir något av en skördetid för Alma. Hon är nu en lokal profil, aktiv i föreningar, på utflykter och hon uppmärksammas även i radio och tidningar för sina kunskaper och sitt skrivande. Arne Modig är barnbarn till Alma Karlsson. Han har tidigare givit ut Livet är en strid. Månne döden är en vila. Berättelsen om Richard Modig. Lyacon 2020.
Gloryhjälmen
Ett lekfullt utforskande av vilka vi är. Hur förhåller vi oss till varandra? Till djur, artificiell intelligens och kärlek? Det är drivkraften bakom dessa kortnoveller.
Vi tog det lilla felet i handen och gick runt och frågade bland män-niskorna, som satt vid borden på uteserveringen. Men ingen ville kännas vid det.
– Det är inte mitt fel, sa de allihop.
Felet var så uppenbart. Vi kunde inte bara låta det vara.
– Vad ska vi göra? mumlade jag.
Ur Felet
Det jag mest föraktade - En bok om missbruk och våld
Vad gjorde mig till missbrukare? Det är svårt att sätta fingret på när jag verkligen blev alkoholist. Att veta när riskbruket går över den där osynliga gränsen och blir ett missbruk. Kan en verkligen vara alkoholist redan vid 18 års ålder? När började jag egentligen att ta droger? Och varför rökte jag inte på innan jag började med kokain? Vad gjorde mig till missbrukare? Jag som alltid varit så ordentlig. Varför började jag slå? Vad var det som hände i mig de där gångerna när jag tyckte att orden räckte inte till i en relation?
Läs Carl Adams Tillbergs bok för att finna fler tankar och funderingar kring frågorna ovan. Boken lämpar sig särskilt bra att använda vid olika gruppsamtal, inom olika typer av vård som tangerar och tar upp det Carl Adam Tillberg berättar om i sin bok. Men detta är också en bok för alla att läsa för att bättre förstå medmänniskor som av olika skäl hamnar snett i livet. Boken ger också förhoppningar – det går att bryta ett destruktivt mönster.
En tolks bekännelser består av femton berättelser med tolken som ryggrad. Historier som kantas av kulturkrockar, fördomar och misstänksamhet mellan myndigheterna å ena sida och de nyanlända å andra. Man ser brister i resurser och tydliga tecken på hur svår integrationsprocessen är. Tolken har inlevelse i de människoöden som skildras, de omöjliga val som många flyktingar tvingas att göra, och naturligtvis den mellanställning som tolken ohjälpligt hamnar i.
Genom att följa tolken under hans bekännelser bekantar vi oss också med själva tolkyrket. Att det ibland kan vara väldigt stressigt och påfrestande.
Livet är en strid. Månne döden är en vila. Det här är berättelsen om Richard Modigs liv. Första delen handlar om Richards uppväxt och hans föräldrar, indelte soldaten Fredrik Modig och hans hustru Charlotta. Andra delen handlar om Richard och hans hustru Susanna. Livet har artat sig väl för Richard Modig. Han är socialdemokrat, engagerad i det nystartade Konsum och har en egen byggfirma. Han är gift med Susanna och de har tre små barn. Han har kommit ett långt stycke från det enkla soldattorp där han växte upp. Ändå är han inte nöjd. Han går vidare och på 1920-talet är han en ledande politiker i Stora Malms kommun utanför Katrineholm. Men framgången skapar övermod och en dag slår det tillbaka. Skandalen slår ned som en bomb i bygden.
Sagan om den lilla flickan Suvd - Hur jag skrämde den blå vargen är en barnbok för åldrarna 3-6 år och handlar om den mongoliska flickan Suvd och hennes djurvänner.
En dag när Suvd och hennes djurvänner leker på sin favoritplats hör de den blå vargen och blir rädda.
Hur ska de nu göra? Hur skall de kunna lura den blå vargen så att de kan ta sig hem?
Följ Suvd och hennes vänner för att se hur det hela slutar.
Boken är rikt illustrerad av författaren själv och boken innehåller såväl svensk text som mongolisk, så att även barn som har mongoliska som sitt modersmål kan läsa boken.
Uppgörelsen handlar om att försöka förstå livets mörka sidor. Mitt liv har kantats av dysfunktionalitet, föräldrar som hade fullt upp med sig själva, en familj som kunde ge litet till varandra, eftersom de själva var upptagna av sina egna trauman. Ett liv med psykisk ohälsa där karvandet i min hud blev ett sätt att överleva.
Min diktroman skall kunna tala för sig själv på något vis, tala till oss alla. Jag tror att det finns människor därute som känner igen sig, människor med dysfunktionella familjer, psykisk ohälsa, självskadebeteende och skam, men även människor överlag som är intresserade av att förstå livets mörkare sidor. Jag ger er ett litet spår av något som många kan känna igen sig i.
Nu har du tiden
Nu har du tiden, är 96-åriga Else Hedbergs debutbok. Den innehåller ett 80-tal dikter ordnade under huvudgrupperna Barndom, Ungdom, Sent i livet och Tidlöst.
Diktsamlingen knyts samman med hennes självbiografiska bok Annorlundabarn och en av dikterna i diktsamlingen har just titeln Annorlundabarn.
Dessa båda böcker kompletterar varandra och läses med fördel som ett par. Böckerna finns att köpa till ett förmånligt paketpris i Lyacons webb-shop.
Annorlundabarn
Rakt och insiktsfullt berättar Else Hedberg, i skrivandes stund 96 år, hur det var för en familj att få ett funktionshindrat barn vid mitten av 1900-talet. Skillnaderna var stora i förhållande till nu. Mycket positivt har tillkommit, inte minst när det gäller öppenheten. Likaså har tendensen gått mot mer betoning av den enskilde individens behov. Detta avspeglas bl. a. i möjligheten att bo i egen lägenhet under trygga former och med anpassad tillsyn.
Anteckningarna var till att börja med avsedda för efterkommande, de kan dock beröra alla som kommer i kontakt med autister och andra funktions-hindrade och öka förståelsen i allmänhet för de som är annorlunda. Nu har du tiden + Annorlundabarn
Blå penseér på köksbordet
Gräset med alla blommor växte till en miniatyrskog. En tung humla kom brummande och landade på en präst-krage som vacklade till av bördan. Himlen var klarblå med bara några få tunna molnslöjor.
Ellen har kommit tillbaka till det hus som hon ärvt efter sin faster och som stått obebott i många år. Många minnen väcks till liv, både ljusa och mörka. När sommaren går mot sitt slut inser Ellen att hon har återfått en bit av sig själv. En bit, som hon inte ens märkt att hon tappat bort.
Om ensamhet och vänskap, glädje och vemod. Still-samma funderingar blandade med lyriska trädgårdsdrömmar. En långsam och vänlig läsning för stressade själar.
Hennes konstiga pappa
I en skog i Dalarna ligger en öde herrgård. Den har tillhört Tuvas pappa men nu tillhör den henne. Tuva har egentligen aldrig träffat sin pappa, och nyheten om att han dött och gjort henne till sin enda arvinge överraskar henne. När hon dessutom får ett brev som säger att hon ska akta sig för herrgården förstår hon att det är underliga saker i görningen. Tillsammans med sin nyfunna vän beger sig Tuva till herrgården där de upptäcker att byggnaden ruvar på flera hemligheter och mysterier. Vad är det som döljer sig bakom dörren i det tomma rummet? Vart leder lönngången i skafferiet? Och vad är blekmesar för något? För att kunna hitta svaret på alla frågor måste hon först hitta flera av de kusiner som ingår i arvet.
Roboten Buck
Roboten Buck kliver in i vardagslivet hemma hos den årsrike hypokondrikern Roffe. Sonsonen Caesar debuterar som statssekreterare i det nystartade Framtidsdepartementet. Politisk turbulens blandas med sökande efter kärlek i Caesars värld. Den lilla världens utmaningar vävs ihop med händelser i den stora världen som båda påverkar huvudrollskaraktärerna och politiken i Sverige.
Roboten Buck är en relationsroman om
artificiell intelligens, politik, vänskap och kärlek.
Ljuset vid världens ände
utgörs av ett antal levnadsskildringar som vävs samman till en mörk, okonventionell deckare med existentiella undertoner. Dominoeffekten är ett viktigt tema i de olika berättelserna som i huvudsak är förlagda till Västra Götaland.
Solen tycktes alltid vara som starkast när den var på väg ner i horisonten – Robin brukade likna den vid ett försvinnande ljus vid världens ände innan natten, den som ibland upplevdes som så plågsamt lång, rentav ändlös, bredde ut sig över världen och sedan blev det, för många men inte alla människor, dag igen och på det här viset fortsatte allting i en cykel som inte föreföll ha något slut.
Mer info på: david-danielsson.se
Än lyser Cassiopeia
Av diktsamlingens drygt etthundra dikter härrör en fjärdedel från författarens ungdom, övergången mellan 1950- och 60-tal. De övriga är skrivna under det senaste decenniet. Det är lågmäld, orimmad poesi med ett vardagligt tonfall. Händelser och situationer får en symbolisk betydelse utöver det som konkret skildras. Här finns naturlyrik om djur och årstidernas växlingar. I barndomsskildringar och vardagliga, odramatiska miljöer oppnas plötsligt ett fönster mot omvärldens fasor och tragedier. Ömsint tecknade porträtt av döda anförvanter varvas med reflexioner över livets snabba flykt och den i författarens ålder självklara insikten om dödens närhet.
Hand i hand med Asaguden Tor
Vem är Asaguden Tor egentligen? Är han en argsint varelse från skyarna som vill oss illa, vi som bor på Jorden? Eller en kärleksfull ärkeängel som fick ett uppdrag att jobba på jorden, för vår skull? Är han den som kan guida dig i din andliga och personliga utveckling? Och kanske är det till och med så att han är en riktigt ömsint älskare av den feminina kraften som finns inom oss alla, både kvinnor och män, och inte minst i Gaia, vår kära Moder Jord, och det han önskar förmedla till oss människor genom denna text är att DET HANDLAR OM KÄRLEK!
Kerstin Eriksson är ett medium och boken handlar om hennes samtal med Asaguden Tor.
Röd Gryning
Berättelsen om Thule
Röd gryning är berättelsen om rå makt, liderlig kättja och blodfläckat stål. Men också en historia om magiska världar, heder och kärlek.
En slagen krigarskara söker sin tillflykt längs Enare-älven. Vad som hänt och var de kommer ifrån är höljt i dunkel. I Valsten vaknar något uråldrigt och kraftfullt upp, något som kommer förändra världen. Kärlekens kraft som väcker hopp och väver hat.
Försöker en främmande makt med dolsk list kuva folken på Thule? Är det folkens kamp för egenmakt och mot en övermakt, eller en kamp för den snöda egennyttan?
Falkeneraren
Den första boken om familjen Silver i ett dynamiskt Norrland som vägrar nedläggning och utflyttning. Ett Norrland med jakt och fiske, slädturer och störtlopp, helikopterfärder och vildmarksäventyr. Men också svindlande affärer och ett kultiverat liv som måhända överraskar. Den färgstarke flygaren och vildmarksentreprenören Erik Silver avlider hastigt och sonen Sven återkommer till sin barndomsby. Ett nytt liv börjar med sambon Jenny och systrarna Eva och Elsa, båda aktiva i familjens flygfirma samt skogsbolaget Silvers Skogar. Var-dagen är händelserik, kanske allt för händelserik då en ung turist gåtfullt försvunnit på markerna.
FYRA-åringen som inte kunde titta ut genom fönstret och FYRTIO-åringen som gick in i väggen utan att hitta ut. OM påtvingad KRONISK OHÄLSA
To be or not to be, that`s the question!
Bo C Modin Gustafsons och många andras existens har länge ifrågasatts av Socialstyrelsen som idogt mörkar historiens största hälsoskandal, amalgamförgiftning. Angående denna myndighet kan man ställa sig frågan:
To see or not to see, that`s the question!
För att om möjligt få dessa makthavare att dra upp rullgardinen och se verkligheten, beskriver Bo C Gustafson Modin i denna bok följden av att bli påtvingad ett av naturens starkaste nervgifter.
SVANTE SALAMANDERFÅNGAREN
Svante, fyra år, tycker om att vara ute. Hos mormor och morfar är deras trädgårdsdamm mest spännande. Där finns grodor, grod-yngel, trollsländor och insekter. Förra året hittade Svante och hans storasyster till och med salamandrar. Svante vill så gärna hitta salamandrar i år också.
Boken är skriven för barn i åldrarna tre till fem år. Bokens syfte är att lära barn redan i tidiga år att ta ansvar för natur och miljö. De bör också kunna lära sig känna glädje i att inte skada djur och att hjälpa andra.
Kamill Szeker.
DET JAG MEST FÖRAKTADE -
En bok om missbruk och våld
Carl Adam Tillberg har själv varit djupt nere i misären då det kommer till missbruk och våld. Bok där han berättar om sitt liv tar upp tankar och funderingar kring frågor om missbruk och våld. Boken lämpar sig särskilt bra att använda vid olika gruppsamtal, inom olika typer av vård som tangerar och tar upp det Carl Adam Tillberg berättar om i sin bok. Men detta är också en bok för alla att läsa för att bättre förstå medmänniskor som av olika skäl hamnar snett i livet. Boken ger också förhoppningar – det går att bryta ett destruktivt mönster.
TITTELI OCH TUTTELI BLIR VÄNNER
Titteli är ensam i sin blåklocka under den stora och gamla eken upp på kullen. Alla de andra älvorna och alverna har flyttat eftersom människorna har byggt hus alldeles i närheten. De tycker inte om människor, men det gör Titteli och därför väljer hon att stanna kvar.
Titteli trivs i sin ensamhet då hon får göra vad hon vill utan att några stora älvor tjatar på henne, men rätt som det är hör hon att någon gråter. Hon fäller ut sina regnbågsskimrande, små vingar och ger sig i väg för att se efter vem det kan vara som är ledsen.
FÄRDAS FÄLAS - Om identitet och tvålänningskap
En poetisk berättelse om att flytta mellan två länder, att röra sig mellan olika identiteter och att resa i tid och rum. Här är grundstenarna, tangon och psalmsången vi hade med oss över Bottenviken. Som ränder i trasmattan lämnar vi spår efter oss, vi som lever och färdas.
Längst ut på bryggan
Vi förliste inte, vi förlöstes
Tänk att vara vitklädd även till vardags
Så då far även du