hemsida

Flera av Ebes förlags författare har gått över till lyacon då ebes förlag tyvärr fick stänga ned verksamheten på grund av allvarlig sjukdom. På dessa böckers sidor står det:
Originalförlag Ebes förlag.

Vi barn i Underlandet
Originalförlag: Ebes förlag
Denna bok är en självbiografi och handlar om Ellen Kellmans liv. Redan som ett litet barn invaderas Anna till kropp och själ av en pappa som är psykopat och incestutövare. Ständigt lever hon med förtäckta hot och känslomässig utpressning. Med tiden blir övergreppen allt mer brutala. Till slut blir Anna så desperat och ångestfylld att hon vid tolv års ålder försöker ta sitt liv och på så vis hamnar hon i barnpsykiatrins händer.
Boken vill även bredde kunskapen om vad trauma och sexuella övergrepp gör mot en människa. Den vill också visa att minnena av övergreppen är svåra men att man kan läka. 

Fönstervy
Originalförlag: Ebes förlag
Fönstervy består av en samling tankekorn och dikter som har tillkommit under 25 års tid under en svår livsresa. Här och där har det glimtat ljust med dels galghumor och dels ren glädje. Livet, ja. Hemskt och härligt, inget att ta på för stort allvar men ändå enormt värdefullt - kontrasternas resa. 

Fönstervy är en samling av de kuriositeter man kan få syn på under en resa vidare någonstans. 
Boken är uppdelad i två delar: Då är livet och Så är livet
Då är livet Stig-Helmers huvud och man själv är tofsen

Ted Stanley - Tales of a painter 
Originalförlag: Ebes förlag
Följ med in i en förtrollande och vacker värd genom att se och beundra Ted Stanley´s makalösa förmåga att fånga ljus och skuggor, realism och fantasi i en häpnadsväckande vernissage i bokform.
Man får följa Stanleys karriär som konstnär. Ett intressant porträtt av Stanley framkommer i förordet som är skrivet av hans vän sedan många år. Stanley berättar hur han upptäckte sin förmåga att måla och hur han sedan fick flera uppdrag framför allt att måla Uppsalamotiv, vilka i dag hänger i flera olika offentliga lokaler i Uppsala. Bokens fokus ligger dock på Stanley´s magiska och vackra målningar. 

Tack och varsågod - Två värdefulla ord
Originalförlag: Ebes förlag
Följ med Api som är på vägen hem från en kompis. På vägen träffar han några vänner som behöver lite hjälp. Api hjälper till på olika sätt och uppskattas av sina vänner samtidigt som Api själv mår bra av att hjälpa till. Två ord har Api lärt sig på vägen - två ord som alla blir glada av  - Tack och Varsågod.

Känslor, kamratanda och empati är också viktiga begrepp som belyses i berättelsen och som man kan samtala om under läsningen.

Trollnatt i Gammelskogen
Originalförlag: Ebes förlag
Det var midvintersolståndets natt. Den natt som är den allra längsta och mörkaste på hela året. Men det var också fullmåne och när det händer kan man få vara med om underliga saker. Särskilt om man bor alldeles intill en gammal ur-skog. Titti vaknade mitt i natten av ett underligt ljud nedanför sin säng. Vad kunde det vara? Kunde det vara en liten mus? Titti trodde inte sina ögon när hon såg vad det var som tassade på golvet och detta blir inledningen till en sagolik och spännande natt i Gammelskogen. Följ med Titti in i den djupa skogen där du får träffa på varelser som du trodde bara fanns i sagans värld.

Som Torneträskets midnattsvatten
Originalförlag: Ebes förlag
Helén Laestadius Lomans femte diktsamling handlar om minne, om sorg och saknad, om att förlora människor och miljöer som man älskar och att försöka hålla kvar dem i ord. I "Som Torneträskets midnattsvatten" sammanflätas barndomsminnen, uppväxten i Kiruna, gruvstaden som håller på att grävas bort, banden till modern som dog, och längtan efter något som består.

Bländad av skönhet
Originalförlag: Ebes förlag
Diktverket innehåller 35 dikter, varje dikt vackert illustrerad med foton från såväl Lidköping som Götenes närmiljö. Låt bilderna och dikterna ta dig med till platser i vårt vackra Vänerland. Kinnekulles rofyllda omgivningar: Högkullen med Stora Salen, Österplana hed och vall, Munkängarna, Västerplana storäng med Hastings kors, Husaby kyrka med S:t Sigfridskällan och Den heliga gravens kyrka i Forshem och Forshemsviken, Pilgrimsleden m.fl. Kållandsös anrika övärld: Stora Ekens skärgård, Läckö slott, Spikens fiskehamn, Lurö skärgård  samt många fler smultronställen i det historiska Vänerlandskapet.

Som skakar Sverige i dess grundvalar
Originalförlag: Ebes förlag
Högaktuell thriller om svensk vapenhandels mörka kulisser.  Kungahus, regeringar, fackledare, näringslivstoppar, försvarsmakt, prominenta ämbetspersoner, alla har de på något vis varit involverade ...

Detta är den första boken om "Robin Hood", en grävande journalist som har skadat rykte och nu ser sin chans till en come-back. 
”Det är svårt att inte fastna. Älskar intrig och miljöer, spinnandet på alla insikter. Kittlande farligt, kulturellt."

Tryggare kan ingen vara
Originalförlag: Ebes förlag
Reportern Robin Hood är tillbaka i en ny thriller! Denna gång ombeds han av sin gode vän Jan Wilkens, polisöverintendent vid Säpo, att finna bevis för en komplott bakom mordet på Olof Palme.
"Tryggare kan ingen vara" är berättelsen om den storpolitiska konspirationen bakom det omskrivna mordet. Fakta eller fiktion? Bedöm själv! Romanen är en uppföljare till Som skakar Sverige i dess grundvalar (2017) där Robin Hood uppdagade bestickningar i samband med svensk vapenexport.

Att drabbas av varg
Original förlag: Ebes förlag
En bok bestående utav 26 berättelser som kommer direkt från människor som drabbats av varg på ett eller annat sätt. De berättar hur angreppen gått till, hur djuren och hur familjen reagerat. Men också hur man som ägare mått med den psykiska och fysiska påfrestningen det innebär att ha varg inpå knuten. Man får förståelse för vilket merarbete, vilken sorg, vilken uppgivenhet man känner och hur övriga konsekvenser efter angreppet tär på djurägare. En genomgående röd tråd i många av berättelserna är att man inte alltid blir betrodd eller väl bemött utav myndigheter - vilket blir en extra psykisk tyngd. 

Änglalek
Originalförlag: Ebes Förlag
Änglalek är första delen i serien: "Berättelser om spelfolket" och är är en målande skildring av lekarna − medeltidens kringvandrande musiker och underhållningsartister.
    Året är 1410 och den unga, giga-spelande Anna driver en krog tillsammans med sin bror i Skanör. En dag kommer det lekare till krogen och Annas liv förändras drastiskt då hon ger sig ut på vägarna i Tyskland tillsammans med dem såsom lekare. Många äventyr och nya bekantskaper väntar på vägen, men även problem som måste lösas. 

 

Skrapsår
Oiginalförlag: Ebes förlag
Skrapsår är en diktsamling som vill ta oss genom mörkret och ut i ljuset. Den vill öppna våra inre rum och få oss att välja kärlek och medkänsla istället för hat och egoism.
    Med diktsamlingen Skrapsår hoppas författaren kunna förmedla en ljusglimt till sina läsare. Titeln syftar på den smärta vi kan råka ut för, men som ännu inte har lyckats förgöra oss. Målet är att samla erfarenheter för att förhoppningsvis kunna landa i en inre frid. Vi har alla olika förutsättningar men vi bör göra så gott vi kan.

Med vinden i ryggen - mot solnedgången
Originalförlag: Ebes förlag
Med vinden i ryggen mot solnedgången är en kronologisk berättelse om Thor Heyerdahls liv återberättat efter hans egna texter. Här möter vi pojken Thor som drömmer om äventyret, och som växer upp och följer sin egen väg. Thor är ifrågasättande och står för det han tror på även om det kan kosta honom livet. Då den etablerade vetenskapen inte accepterade hans teori om att Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika, i stället för från Asien, planerade han Kon-Tiki-expeditionen för att bevisa att det kunde vara möjligt. Thor fortsatte sedan med samma våghalsiga äventyr på farkosterna Ra, Ra II och Tigris. 

I mjölnarens spår (mjukband)
Originalförlag: Ebes förlag
"I mjölnarens spår" är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande hade drömmar. 
Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården, utanför Åtvidaberg, blir bara värre och värre. Emma Klasdotter, 22 år, gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. 
     En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan som pockar på uppmärksamhet i varje steg.

I mjölnarens spår (hårdband)
Originalförlag: Ebes förlag
"I mjölnarens spår" är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande hade drömmar. 
Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården, utanför Åtvidaberg, blir bara värre och värre. Emma Klasdotter, 22 år, gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. 
     En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan som pockar på uppmärksamhet i varje steg.

Mannen i rocken
Originalförlag: Ebes förlag
Vem är mannen i rocken som slår sig ned bredvid Selma på de blöta löven när hon halkat? Vem är han som får henne att sakta ner och se sig omkring?

Mannen i rocken är en vuxensaga om att stanna upp och betrakta världen. Om att tillåta sig själv att känna efter. Kanske löser det inga problem, men det skänker ork att gå vidare, även om det är en regnig höstdag.

Kärlek tjockare än blod
Oiginalförlag: Ebes förlag
På ett ögonblick kan allt hon kämpat för vara förlorat. Historien viskar om ett ögonblicks skillnad på liv eller död … 
Med en trasslig barndom i bagaget finner Alice kärleken. Lyckan blir fullkomlig då det visar sig att hon är gravid, men då händer det som inte får hända. Alice kastas in i en mardrömsliknande tillvaro. Tappert och envist kämpar hon och slutligen finner hon en balans i tillvaron, i en ny stad med nya vänner. Precis som hennes hjärta står på glänt, något hon aldrig trott skulle ske igen, dras hon in i en härva av svek och lögner. Men då händer något oväntat, något som blir ljuset i hennes liv.

Tills livet skiljer oss åt
Originalförlag: Ebes förlag
En dag blir Flora plötsligt bortförd till en ohygglig plats av en man hon inte känner. Från tryggheten i hemmet, en liten ort i Dalarna, kastas hon abrupt in i ett fruktansvärt tillstånd i det hon kom att kalla "Hålan". Där hålls hon tillfånga och inlåst under en lång tid och får knappt mat och vatten. Varför hon är där, eller vem mannen är, övergår hennes förstånd.
     En dag släpps hon lika oväntat fri, men minnena hon bär med sig hänger kvar likt en grotesk skugga och hon kan inte få någon ro, förövaren är trots allt på fri fot ...

Ofrivillig viking
Originalförlag: Ebes förlag
Ofrivillig viking är första delen i den historiska romansviten Landsflykt som inte endast beskriver Englands historia, utan även följer maktkamper i de nordiska länderna, Ryssland, Polen, Ungern, Tyskland, det Bysantinska riket, Frankrike och Skottland. 
    Berättelserna rymmer även religiösa konflikter som övergången från hedendom till kristendom, investiturstriden och inledningen till korstågen. Scener följer verkliga händelser, eller sådana som enligt den kända historien kan ha hänt. Karaktärer med namn baseras utan undantag på verkliga historiska personer.

Prinsarna i Kiev
Originalförlag: Ebes förlag
Detta är den andra delen i den historiska romansviten Landsflykt som inte endast beskriver Englands historia, utan även följer maktkamper i de nordiska länderna, Ryssland, Polen, Ungern, Tyskland, det Bysantinska riket, Frankrike och Skottland. Återigen får vi möta Torsten som söker efter sin broders dråpsman vilket har fört honom till Kiev i det rusiska riket. Där träffar han även Krasny, som är fosterson till det rusiska fursteparet, och få vet att Krasny egentligen är en möjlig arv­tagare till det engelska kungadömet. De dras alla in i makt­kamper, kärlekshistorier och äventyr i 1000-talets Europa och Mellanöstern.

Jag är du - Du är jag
Originalförlag: Ebes förlag
Ett brutalt övergrepp på en fjortonårig pojke leder till ett kidnappningsdram i en förort i Stockholm. Detta utlöser i sin tur en rad händelser där invånarna ställs mot varandra. Situationen kompliceras ytterligare då pojkens familj döljer en sanning, en sanning som de till varje pris vill tysta ned. När bakgrunden till kidnappningsdramat slutligen utkristalliserar sig begår någon ett brott som väcker avsky, vilket i sin tur leder till ett upplopp, ett upplopp värre än något de tidigare har upplevt. Frågan är vem det var som stod bakom det brott som skulle komma att skapa stora problem för dem alla.

Hämndens timma
Originalförlag: Ebes förlag
En roman om osämja och hämnd, men också om en liten norrländsk by och dess invånare.
Den sjuttioårige Marko Jatkos antagonist förstör ständigt livet för honom. Det är uppen­bart att någon vill skrämma bort honom från byn. Hans högsta önskan är dock att få leva ett tryggt och välordnat liv i den lilla byn i norr och tänker inte så lätt låta sig skrämmas i väg. Inte heller blir han klok på sonens evinnerliga tjat om att han borde flytta in till sonens hus i Kiruna.  Marko är även egensinnig av sig och håller envist fast vid sina inpräntade värderingar, och han har svårt att se sina egna fel och brister. 

Berget, staden och kärleken
Originalförlag: Ebes förlag
Relationsroman i feelgood anda där läsaren får följa händelserna i en familj under den pågående samhällsomvandlingen i gruvstaden Kiruna.  Per, en medelålders man som är gift och far till två söner, befinner sig mitt i denna samhällsomdaning och vid tiden för denna berättelse är nu stadens centrala delar hotade. 
    Även i Pers privata liv råder det en omdaningens tid. Äktenskapet knakar i fogarna och Per kastas ut för ett mentalt stup, förvirrad över framtiden och orolig för hur det skall gå för sönerna. Nya relationer dyker upp runt hörnet, men Per är villrådig. Fler tråkiga och sorgliga episoder utspelar sig innan Per återigen kan se framtiden an med en ljusare blick.

De försvunna
Originalförlag: Ebes förlag
I september månad 1950 försvinner en fyraårig flicka i sällskap med en gammal och förvirrad gumma. De har gått vilse i Lainios skog- och myrrika marker. Dag för dag får vi följa de vedermödor den gamla och flickan fick utstå i sin vilsenhet då de under sex dygn vandrar fram i skogen. Hur situationen för flickans mamma och den gamla kvinnans anhöriga kom att präglas av försvinnandet och hur byfolket och militären tog sig an uppdraget att finna de båda.
Boken bygger på en sann historia och huvudkaraktärerna gestaltas på ett trovärdigt vis. Framför allt skiner den norrländska mentaliteten fram på ett mycket målande vis.

Pojken i bäcken
Originalförlag: Ebes förlag
En pojke är försvunnen! Tyst smyger en annan pojke förbi den upprörda skaran som nu är på väg i en skallgångskedja. Pojken är Johan, åtta år, och han bär på en hemlighet som kommer att utgöra en tung börda i hans unga liv. 
    Johan ryser, han kniper hårt ihop sina ögon och tänker på det som hände vid bäcken. Han ser för sitt inre hur de båda står nere vid bäcken de var förbjudna att leka vid, och låter långsamt händelserna spelas upp för sitt inre.
   Detta är första delen i "Berättelsen om Johan", om  hans uppväxt i gruvstaden Kiruna under 1950-talet. Om hur en oskyldig lek får ett tragiskt slut.

Kvinnan på stigen
Originalförlag: Ebes förlag
Johan bär på tunga och tragiska minnen från sin barndom i den familj där han växte upp i gruvstaden Kiruna. Dessutom bär han med sig minnet och skuldkänslorna från en tragisk olycka i vilken han känner sig djupt skyldig.  Trots detta försöker han reda upp sitt liv - men någon ger honom ingen ro. Som ett omen dyker hon upp i Johans tillvaro. Är hon bara ett hjärnspöke eller är hon en verklig människa av kött och blod.
   ”Du har en djävul på din axel … ser du inte den … det kommer gå dig illa.” Kvinnan spottade ut orden i en kaskad av saliv.

Mannen på väg
Originalförlag: Ebes förlag
Johan hade aldrig berättat för någon om den verkliga händelsen vid bäcken vilken slutade i Tages drunkning och som för honom själv resulterade i år av ångest och dåligt samvete. I vuxen ålder, och efter det att han valt att leva nykter, trodde Johan att han hade gjort upp med sitt förflutna, vilket till viss del var sant. Han hade bett om förlåtelse till personer han gjort illa eller på annat sätt sårat i alkoholpåverkat tillstånd och med det hade Johan känt sig nöjd. Men hans delaktighet i Tages drunkning var en väl förborgad hemlighet, och skulle så förbli …

Gosse B3275 - Berättelsen om en stulen barndom
Originalförlag: Ebes förlag
Intet ont anande vaknar en femårig gosse om morgonen till sin kärleksfulla och bekymmerslösa tillvaro, men under dagen slår katastrofen till som en blixt från klar himmel. Gossen får möta ondskan och elakheten redan innan solen hunnit gå ned. Han får gråta sig till sömns i en träsoffa i ett okänt kök, omgiven av helt okända människor. Miljön är honom helt främmande och han förvandlas i ett slag till ett opersonligt nummer i en personakt i samhällets arkiv: Gosse B3275. I denna roman får du följa gossens egen skildring över hur det gick till, men också hur han överlevde utan att tappa förståndet, trots att man försökte hävda just det.

Girlhood - Har himlen en förort?
Originalförlag: Ebes förlag
Girlhood - Har himlen en förort är en rå, brutal och våldsam berättelse om förorten i går, i dag men förhoppningsvis inte i morgon. En berättelse om de unga, arga, våldsamma, kriminella och utsatta tjejerna som gjorde sitt bästa för att överleva i en grym värld.
    Vi får träffa Johanna som har blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa, Riita som är adopterad från Kina, Zandra som är den deprimerade medelklasstjejen, och Fatima, en fattig muslimsk flyktingflicka som lever i skräck för att bli skickad till hemlandet där hon måste gifta sig med en avlägsen kusin.

Genas Genus
Originalförlag: Ebes förlag
Möt Gena och Älsklingsgubben. Romanen "Genas Genus" är en humoristisk berättelse om manligt och kvinnligt som dock bygger på en allvarlig underton.
    De böcker som utmanar könsstereotyper är riktade mot barn. Men om nu problemet med könsstereotyper inte huvudsakligen ligger hos barn, varför finns det då inte några böcker som utmanar köns­stereotyper hos vuxna?

Nu finns det en sådan bok. Du håller den i din hand. Möt Gena och Älsklingsgubben. Följ deras öden och äventyr. Kom på nya tankar.

Förminskad och preskriberad men jag överlevde
Originalförlag: Ebes förlag

Detta är en självbiografi som tar vid då Louise, femton år gammal, blir drabbad av anorexi. Sjukdomen har ett fast grepp om henne i över åtta år, vilket blir åtta år fyllda av ångest. Dessa år är också fullbokade av möten med okunnig vårdpersonal samtidigt som Louise måste kämpa för att överhuvudtaget överleva.

”Förminskad och preskriberad men jag överlevde” är en bok om anorexi och om orsaker som kan ligga bakom.

Har du fått kvicksilver på hjärnan?
Originalförlag: Ebes förlag
Kvicksilver är ett av jordens farligaste ämne. Kontinuerlig kontakt med kvicksilver kan drabba framför allt nervsystemet och hjärnan. Trots kunskapen om detta har man under 150 år använt amalgam innehållande 50 % kvicksilver som tandlagnings­material i människors tänder. Varför dröjde det ända till EU:s förbud 2009 innan Sverige stoppade detta giftiga ämne? Det märkliga är att Socialstyrelsen och många tandläkare fortfarande förnekar riskerna med läckage av detta gift och envist hävdar att förbudet enbart tagits av miljöskäl.
INGÅR INTE MÄNNISKAN I MILJÖN?

Förgiftad på jobbet
Originalförlag: Ebes förlag
Varför har ansvariga myndigheter helt struntat i den lag som instiftades av regeringen redan 1929  – Lag om farliga arbeten?
I denna bok får du möta tandsköterskan som inte gav upp kampen för sina kollegor trots att etablissemanget ägnat mycket tid och energi åt att bortförklara ett av vår tids allvarligaste arbetsmiljöproblem. Följ med i den kamp som började 1986 och som till slut fick ett positivt utfall i en dom 2019 då en tandsköterska fick rätt till ersättning för arbetsskada. Enligt beslut får ingen arbetsplats innehålla kvicksilver i någon form så det är bråttom att nu skydda tandvårdspersonalen som fortsatt utsätts för detta. 

Förbannelsen - En berättelse om Gud och Satan, trolltro och magi
Originalförlag: Ebes förlag
ÅRET är 1633 och Elof reser till Pommern för att studera latin och teologi. Det är en orolig tid, det långa kriget rasar i Europa och Satan är en realitet. 
    Förbannelsen är en spänningsroman med historisk bakgrund. Den ger röst åt Elof, Niels och Signe. Men också åt Anna, Gudrun, Kerstin och andra, både uppsatta personer och de som tillhörde samhällets bottenskikt. Alla agerar de utifrån dåtidens trosföreställningar och referensramar i ett samhälle som kan tyckas avlägset, men där mycket går igen i vår tid.

Milton ch Skuggan
Orignalförlag: Ebes förlag
Denna bok handlar om att brottas med jobbiga tankar och hur skönt det känns när någon finns där och tröstar. Syftet är att öppna upp till att prata om känslor och stora frågor − och inte minst att ta reda på vem den där Skuggan egentligen är. Den handlar också om vänskap, kärlek och att det är okej att känna alla känslor. Kom ihåg - ilska är bara tårar som har fastnat på insidan. Milton är en pojke med stora tankar. De är så stora att de ibland inte får plats - och då kan de ställa till med bråk. Varför är det till exempel så svårt att knyta skorna? Det gör Milton arg. Ibland blir han skrämd - och det läskigaste han vet är Skuggan.

Fri & lycklig – 10 steg till den du är
Originalförlag: Ebes förlag
Boken vänder sig till dig som vill skala bort allt som inte är du och bli mer av den du är. Till dig som känner en längtan efter något mer. Till dig som drömmer om ett annat liv. Till dig som vill skapa stora ting. 

I boken varvas handfasta tips med författarens upplevelser, reflektioner och råd. Hur kan dina inre förmågor stärkas? Hur påverkar tankarna dig? Hur gör du för att lyssna på och följa ditt inre? Vad innebär det att beträda okänd mark av själslig karaktär? 

Min farmor Ola i skuggan av storpalmarna
Originalförlag: Ebes förlag
År 1918 stupar Olof Palme i Tammerfors. Han var en av de frivilliga svenskar som gått ut för att förstärka den vita sidan i det finska inbördeskriget. Olof Palme blir hyllad som hjälte för sina insatser. Hemma i Sigtuna blir hans gravida hustru Ola lämnad ensam med fyra barn, två till åtta år gamla. Ola är endast tjugonio år gammal och kommer att överleva sin make med sextiotre år. Hon får under svåra omständigheter kämpa hårt för sig själv och sina barn mot samtidens värderingar och människosyn. Framför allt får hon kämpa hårt för att bevara sin självständighet då hennes svärföräldrar är auktoritära och dominanta och så långt möjligt vill styra hennes liv. 

Demosokrati - Spartacus 2.0. 2020-talets slavuppror
Originalförlag: Ebes förlag
Denna bok presenterar en helt ny tanke kring demokrati, flytande demokrati, eller med Mikaels egen benämning - Demosokrati - ett nytt sätt att se på hur samhällen och världen bör styras av oss alla tillsammans. Boken är rikt illustrerad och innehåller en gedigen källhänvisning.
Boken inleds med orden: "Vart du än går ser du slavar" och detta syftar på det samhälle som vi i dag lever i. Många människor ser sig nog inte per definition som slavar men många människor i dagens samhälle känner en maktlöshet inför formandet av sin egen verklighet. Många upplever att deras delaktighet är begränsad såväl inom sitt arbete som i hur samhället styrs. 

Contra Tiempo
Originalförlag: Ebes förlag
En spännande och underhållande relationsroman med inslag av magi. Den utspelar sig växelvis i Lund i början av 2000-talet och i Sevilla runt 1840. 
   I Sevilla befinner vi oss bland romerna i Triana. Mariam är en ung flicka, en fantastisk dansare, under tidigt 1800-tal i Sevilla. Vi får möta hennes mor och far, hennes bröder och brorsbarn och hennes handikappade syster. Vi får också lära känna Don Esteban Carrera, som blir förälskad i Mariam när han ser henne dansa. Förbjuden kärlek, heder, kloka gummor och ond bråd död är några av ingredienserna i historien som utspelar sig bland gränderna i Triana och i floden Guadalquivirs dalgång.

Charlotta och hennes värld
Originalförlag: Ebes förlag

Charlotta bor på landet med sina föräldrar och sin bror Lollo. Det som berättas om dem hände för länge sedan, under några år innan andra världskriget bröt ut. Följ med in i Charlottas värld!
Charlotta och hennes värld är en charmig berättelse från 1930 -talet, en övergångstid mellan gammalt och modernt. Charlotta är född hemma i köket men lillebror på BB.  Vi får följa Charlotta i såväl vardag och fest som i svåra stunder då nära anhöriga dör. 

Celina är ny i klassen
Originalförlag: Ebes förlag

Detta är den första boken i boksamlingen En klass precis som vår. I denna bok kommer klassen att presenteras för oss genom Celina. 
  
Celina och hennes familj har flyttat till en ny stad och det känns både spännande och nervöst den första dagen i skolan. Vi får följa hur Celina hanterar denna nervositet, den obehagliga känslan i magen som vägrar försvinna och hur man egentligen skaffar nya kompisar i en främmande ny stad. 

Brustna förhoppningar
Originalförlag: Ebes förlag
Mitt under brinnande krig lyckas Maria och Sinódoros fly från Finland hem till Cypern med sin nyfödde son, Mihaíl. Familjen får fler barn och de blir sedan kvar där till andra världskrigets slut. Då ger han sig återigen av till Finland med tanken om att den övriga familjen senare skulle komma efter men åren går och Maria börjar förlora hoppet om att de någonsin återigen skall bli en hel familj.
    Brustna förhoppningar bygger på verkliga händelser och rör sig om en ordinär migrationshistoria. Den ger också på ett målande vis en inblick i historiska och religiösa skeenden som i huvudsak är kopplade Grekland och Cypern som är ortodoxa länder.

Förmögenheten - Ensamhet i sällskap
Originalförlag: Ebes förlag
Majken överrumplar sin man tillsammans med en annan kvinna i deras gemensamma säng. Abrupt tvingas hon därför bryta upp från sitt liv som lyxhustru mot en betydligt enklare vardag. Ensam flyttar hon till en tvårummare i stadsdelen Högsbo i Göteborg, ett område där hon inte känner någon. Utan arbete måste hon nu skapa sig ett nytt självständigt liv. Redan samma dag som hon flyttar in träffar hon på en granne, den nästan sextio år äldre änkan Maj-Lis. Vad som börjar med en enkel välkomsthälsning leder snabbt till en vänskap som kommer att bli mycket värdefull för de båda kvinnorna.

Bland kobbar och skär
Originalförlag: Ebes förlag
Välkommen till Vallöskolans klassåterträff för avgångsåret 2004. Sexton år har passerat sedan skolavslutningen när inbjudan dimper ned i brevlådorna hos Jennifer, Nina, Mimmi och Beatrice. Under hela grundskoletiden var de oskiljaktiga men vad hände sedan? De har inte umgåtts sedan dess, och inte beror det på att de blev ovänner, så vad hände egentligen? I denna feelgoodroman får vi följa de fyra vännerna och deras livs­öden, mycket har förändrats, mycket är detsamma. Hur mycket betyder gamla relationer när livskriser inträffar? Hur blir reaktionen från öns befolkning när en ny verksamhet bestämmer sig för att etablera sig mitt i hamnen? 

Skammen är inte din - inte skulden heller
Orginalförlag: Ebes förlag

En självbiografisk bok i dikt och prosaform.

Denna bok är en resa via dikt och prosa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande. Det innebär att du får följa med i upp- och nedgångarna och ta del av det allra smärtsammaste men även det allra finaste.
   Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa och hjälpa människor att känna sig mindre ensamma, för vi är inte ensamma. Det börjar nog mycket med att vi vågar prata om våra egna erfarenheter, som andra kan känna igen sig i. 

Allt du aldrig hann säga
Originalförlag: Ebes förlag

Allt du aldrig hann säga är en verklighetsbaserad roman där vi genom återblickar får följa hur en uppväxt med en alkoholiserad förälder påverkar ett barn och om hur såren hänger sig kvar. Den handlar även om hur det är att få den allra värsta sortens besked och vad förlust, sorg och svek gör med ett barn. Den tar även upp den stora betydelsen av att ha en mamma som aldrig slutar kämpa för sitt barn. 

UPPDRAG ALFA - Hotet mot Air Force One
Originalförlag: Ebes förlag
En rik arabisk prins som vill påverka USA:s mellanösternpolitik tar till drastiska metoder för att nå sitt mål. USA:s president skall tvingas till underkastelse och förhandlingar för att ändra sin arabovänliga inställning.
   Presidentens flygplan Air Force One spelar en central roll, liksom dess golfspelande flygkapten Bob Cobe. Den vackra och mycket smarta terroristen Catrine Duvert blir genom sitt viktiga uppdrag en avgörande faktor.
     Uppdrag ALFA - Hotet mot Air Force One är en thriller som innehåller spänning och dramatik, mord och romantik, skriven av en erfaren yrkespilot.

Livets mening är livet


 

Denna tänkvärda diktsamling är skriven av Jarl Silfverberg som har en universitetsexamen i beteende­­vetenskap och psykologi vid Lunds Universitet. Han är även vidare­utbildad vid Försvarsmakten och Försvarshögskolan inom områdena psyko­logi och ledar­skap, samt krishantering. Jarl leder samtal av existentiell natur kring livets frågor om mål och mening för det egna livets omfattning eller människans villkor med det egna livet.
 

Lilla Lena på tur - Reflektioner och möten
Denna bok kom till utifrån Lenas inlägg på facebook. Då många uppskattade och gillade hennes inlägg kring sina resor, möten, tankar och reflektioner bestämde hon sig för att ge ut dessa berättelser i bokform. På ett intressant och medryckande vis beskrivs de platser hon besökt, de äventyr hon råkat ut för och de människor hon mött. Boken kan också läsas som en guide med tips på platser att besöka i vår sköna svenska natur.
Hoppas att denna bok ger dig inspirationen och lust till att bara åka i väg, helt oplanerat och spontant. Ge dig tillåtelse att öppna upp dina sinnen och känn dig fri. Fånga stunden, lev och NJUT. 

Alice den rundas resa

Alice längtar ut i världen. Hemma känner hon sig ensam och oälskad. Dessutom har hon problem med vikten. Hon är den runda. 
    Alice får jobb som lägerledare i Amerika. Hon lider av att sticka ut i mängden som rund, men har svårt att motstå frestelser. Hon delar stuga med en sluten person och får insikter genom ny vänskap. Hon berättar om sin ständiga otur i kärlek, men är den kanske på väg att vända?
    I Italien får Alice sakta grepp om kulturen, men finner sig inte till rätta i au pair familjen. Hon kastar sig ut i ett intensivt uteliv. Vänskap sätts på prov och Alice träffar en man som hon blir djupt förälskad i. Kärleken blir komplicerad. Alltmedan Alice fortsätter kämpa för att inte vara den runda.
   I Uppsala lever Alice studentliv med kursare och korridorsgrannar. Men hon inser snart att det är svårt att hitta någon att tycka om. På nationerna är det köttmarknad, konstaterar Alice vän Maja.
    Alice ger sig av till Indien. Hon träffar munkar i Ladakh och isolerade kvinnor på landsbygden. Hon får en idé som hon tänker testa i Uppsala.

Alice vill sluta förstöra för sig själv, hitta kärlek, och börja leva sitt bästa möjliga liv. Historien om Alice utspelar sig på 1980- och 90-talet.
 

Och sakta dalade snöflingor.
Berättelsen om Alma Karlsson, statarhustru på Julita gård 


Alma Karlsson (1888-1961) lever sitt liv som statarhustru på Julita gård med allt vad det innebär av plikter och begränsningar. Hon är intresserad av gamla tider och lyssnar gärna när äldre arbetskamrater och grannar berättar om livet förr.
Trots enkla omständigheter utvecklas Alma till en frispråkig och utåtriktad kvinna. Hon är oftast glad, vågar ställa frågor och drar sig inte för att säga ifrån. Hon blir som ett naturligt nav bland kvinnorna på Statarbacken.
    När Alma är 58 år rekryteras hon som meddelare för Nordiska Museets kartläggningar av folklivsminnen. Alma är först osäker, men stimuleras av uppdraget och skriver flitigt svar på museets frågor. En kurs i Stockholm blir en  ögonöppnare för Alma. Hon inser att hon har något att berätta. Hennes dröm är att  skriva sin egen berättelse om livet förr på Julita gård. Det är en utmaning men med hjälp av sin syster skapar hon en bred skildring av människor och verksamheter på gården under de första femtio åren av 1900-talet.  
  Åren som kommer blir något av en skördetid för Alma. Hon är nu en lokal profil, aktiv i föreningar, på utflykter och hon uppmärksammas även i radio och tidningar för sina kunskaper och sitt skrivande. Arne Modig är barnbarn till Alma Karlsson. Han har tidigare givit ut Livet är en strid. Månne döden är en vila. Berättelsen om Richard Modig. Lyacon 2020. 

Gloryhjälmen
Ett lekfullt utforskande av vilka vi är. Hur förhåller vi oss till varandra? Till djur, artificiell intelligens och kärlek? Det är drivkraften bakom dessa kortnoveller.

 Vi tog det lilla felet i handen och gick runt och frågade bland män-niskorna, som satt vid borden på uteserveringen. Men ingen ville kännas vid det.
 – Det är inte mitt fel, sa de allihop.
 Felet var så uppenbart. Vi kunde inte bara låta det vara.
 – Vad ska vi göra? mumlade jag.

                                                                                  Ur Felet
 

Det jag mest föraktade - En bok om missbruk och våld
Vad gjorde mig till missbrukare? Det är svårt att sätta fingret på när jag verkligen blev alkoholist. Att veta när riskbruket går över den där osynliga gränsen och blir ett missbruk. Kan en verkligen vara alkoholist redan vid 18 års ålder? När började jag egentligen att ta droger? Och varför rökte jag inte på innan jag började med kokain?  Vad gjorde mig till missbrukare? Jag som alltid varit så ordentlig. Varför började jag slå? Vad var det som hände i mig de där gångerna när jag tyckte att orden räckte inte till i en relation? 
 
Läs Carl Adams Tillbergs bok för att finna fler tankar och funderingar kring frågorna ovan. Boken lämpar sig särskilt bra att använda vid olika gruppsamtal, inom olika typer av vård som tangerar och tar upp det Carl Adam Tillberg berättar om i sin bok. Men detta är också en bok för alla att läsa för att bättre förstå medmänniskor som av olika skäl hamnar snett i livet. Boken ger också förhoppningar – det går att bryta ett destruktivt mönster.

En tolks bekännelser består av femton berättelser med tolken som ryggrad. Historier som kantas av kulturkrockar, fördomar och miss­tänksamhet mellan myndigheterna å ena sida och de nyanlända å andra. Man ser brister i resurser och tydliga tecken på hur svår inte­grationsprocessen är. Tolken har inlevelse i de människoöden som skildras, de omöjliga val som många flyktingar tvingas att göra, och naturligtvis den mellanställning som tolken ohjälpligt hamnar i. 

Genom att följa tolken under hans bekännelser bekantar vi oss också med själva tolkyrket. Att det ibland kan vara väldigt stressigt och påfrestande.
 

Livet är en strid. Månne döden är en vila. Det här är berättelsen om Richard Modigs liv. Första delen handlar om Richards uppväxt och hans föräldrar, indelte soldaten Fredrik Modig och hans hustru Charlotta. Andra delen handlar om Richard och hans hustru Susanna.  Livet har artat sig väl för Richard Modig. Han är social­demokrat, engagerad i det nystartade Konsum och har en egen byggfirma. Han är gift med Susanna och de har tre små barn. Han har kommit ett långt stycke från det enkla soldattorp där han växte upp. Ändå är han inte nöjd. Han går vidare och på 1920-talet är han en ledande politiker i Stora Malms kommun utanför Katrineholm. Men framgången skapar övermod och en dag slår det tillbaka. Skandalen slår ned som en bomb i bygden. 
  

Sagan om den lilla flickan Suvd - Hur jag skrämde den blå vargen är en barnbok för åldrarna 3-6 år och handlar om den mongoliska flickan Suvd och hennes djurvänner. 

En dag när Suvd och hennes djurvänner leker på sin favoritplats hör de den blå vargen och blir rädda. 
   Hur ska de nu göra? Hur skall de kunna lura den blå vargen så att de kan ta sig hem?
   Följ Suvd och hennes vänner för att se hur det hela slutar.

Boken är rikt illustrerad av författaren själv och boken innehåller såväl svensk text som mongolisk, så att även barn som har mongoliska som sitt modersmål kan läsa boken.

Uppgörelsen handlar om att försöka förstå livets mörka sidor. Mitt liv har kantats av dysfunktionalitet, föräldrar som hade fullt upp med sig själva, en familj som kunde ge litet till varandra, eftersom de själva var upptagna av sina egna trauman. Ett liv med psykisk ohälsa där karvandet i min hud blev ett sätt att överleva. 
   Min diktroman skall kunna tala för sig själv på något vis, tala till oss alla. Jag tror att det finns människor därute som känner igen sig, människor med dysfunktionella familjer, psykisk ohälsa, självskadebeteende och skam, men även människor överlag som är intresserade av att förstå livets mörkare sidor. Jag ger er ett litet spår av något som många kan känna igen sig i. 

Nu har du tiden
Nu har du tiden
, är 96-åriga Else Hedbergs debutbok. Den innehåller ett 80-tal dikter ordnade under huvudgrupperna Barndom, Ungdom, Sent i livet och Tidlöst.

Diktsamlingen knyts samman med hennes självbiografiska bok Annorlundabarn och en av dikterna i diktsamlingen har just titeln Annorlundabarn.

Dessa båda böcker kompletterar varandra och läses med fördel som ett par. Böckerna finns att köpa till ett förmånligt paketpris i Lyacons webb-shop.

Annorlundabarn
Rakt och insiktsfullt berättar Else Hedberg,  i skrivandes stund 96 år, hur det var för en familj att få ett funktionshindrat barn vid mitten av 1900-talet. Skillnaderna var stora i förhållande till nu. Mycket positivt har tillkommit, inte minst när det gäller öppenheten. Likaså har tendensen gått mot mer betoning av den enskilde individens behov. Detta avspeglas bl. a. i möjligheten att bo i egen lägenhet under trygga former och med anpassad tillsyn.
Anteckningarna var till att börja med avsedda för  efterkommande, de kan dock beröra alla som kommer i kontakt med autister och andra funktions-hindrade och öka förståelsen i allmänhet för de som är annorlunda. Nu har du tiden + Annorlundabarn

Blå penseér på köksbordet
Gräset med alla blommor växte till en miniatyrskog. En tung humla kom brummande och landade på en präst-krage som vacklade till av bördan. Himlen var klarblå med bara några få tunna molnslöjor. 
   Ellen har kommit tillbaka till det hus som hon ärvt efter sin faster och som stått obebott i många år. Många minnen väcks till liv, både ljusa och mörka. När sommaren går mot sitt slut inser Ellen att hon har återfått en bit av sig själv. En bit, som hon inte ens märkt att hon tappat bort.
     Om ensamhet och vänskap, glädje och vemod. Still-samma funderingar blandade med lyriska trädgårds­drömmar. En långsam och vänlig läsning för stressade själar.

Hennes konstiga pappa
I en skog i Dalarna ligger en öde herrgård. Den har tillhört Tuvas pappa men nu tillhör den henne.  Tuva har egentligen aldrig träffat sin pappa, och nyheten om att han dött och gjort henne till sin enda arvinge överraskar henne. När hon dessutom får ett brev som säger att hon ska akta sig för herrgården förstår hon att det är underliga saker i görningen. Tillsammans med sin nyfunna vän beger sig Tuva till herrgården där de upptäcker att byggnaden ruvar på flera hemligheter och mysterier. Vad är det som döljer sig bakom dörren i det tomma rummet? Vart leder lönngången i skafferiet? Och vad är blekmesar för något?  För att kunna hitta svaret på alla frågor måste hon först hitta  flera av de kusiner som ingår i arvet. 

Roboten Buck
Roboten Buck kliver in i vardagslivet hemma hos den årsrike hypokondrikern Roffe. Sonsonen Caesar debuterar som statssekreterare i det nystartade Framtidsdepartementet. Politisk turbulens blandas med sökande efter kärlek i Caesars värld. Den lilla världens utmaningar vävs ihop  med händelser i den stora världen som båda påverkar huvudrollskaraktärerna och politiken i Sverige. 


Roboten Buck är en relationsroman om 
artificiell  intelligens, politik, vänskap och kärlek.

Ljuset vid världens ände
utgörs av ett antal levnadsskildringar som vävs samman till en mörk, okonventionell deckare med existentiella undertoner. Dominoeffekten är ett viktigt tema i de olika berättelserna som i huvudsak är förlagda till Västra Götaland.

Solen tycktes alltid vara som starkast när den var på väg ner i horisonten – Robin brukade likna den vid ett försvinnande ljus vid världens ände innan natten, den som ibland upplevdes som så plågsamt lång, rentav ändlös, bredde ut sig över världen och sedan blev det, för många men inte alla människor, dag igen och på det här viset fortsatte allting i en cykel som inte föreföll ha något slut.
Mer info på: david-danielsson.se

Än lyser Cassiopeia

Av diktsamlingens drygt etthundra dikter härrör en fjärdedel från författarens ungdom, övergången mellan 1950- och 60-tal. De övriga är skrivna under det senaste decenniet. Det är lågmäld, orimmad poesi med ett vardagligt tonfall. Händelser och situationer får en symbolisk betydelse utöver det som konkret skildras. Här finns naturlyrik om djur och årstidernas växlingar. I barndomsskildringar och vardagliga, odramatiska miljöer oppnas plötsligt ett fönster mot omvärldens fasor och tragedier. Ömsint tecknade porträtt av döda anförvanter varvas med reflexioner över livets snabba flykt och den i författarens ålder självklara insikten om dödens närhet. 

Hand i hand med Asaguden Tor

Vem är Asaguden Tor egentligen? Är han en argsint varelse från skyarna som vill oss illa, vi som bor på Jorden? Eller en kärleksfull ärkeängel som fick ett uppdrag att jobba på jorden, för vår skull? Är han den som kan guida dig i din andliga och personliga utveckling? Och kanske är det till och med så att han är en riktigt ömsint älskare av den feminina kraften som finns inom oss alla, både kvinnor och män, och inte minst i Gaia, vår kära Moder Jord, och det han önskar förmedla till oss människor genom denna text är att  DET HANDLAR OM KÄRLEK! 
Kerstin Eriksson är ett medium och boken handlar om hennes samtal med Asaguden Tor.
 

Röd Gryning
Berättelsen om Thule


Röd gryning är berättelsen om rå makt, liderlig kättja och blodfläckat stål. Men också en historia om magiska världar, heder och kärlek. 
En slagen krigarskara söker sin tillflykt längs Enare-älven. Vad som hänt och var de kommer ifrån är höljt i dunkel. I Valsten vaknar något uråldrigt och kraftfullt upp, något som kommer förändra världen. Kärlekens kraft som väcker hopp och väver hat. 
Försöker en främmande makt med dolsk list kuva folken på Thule? Är det folkens kamp för egenmakt och mot en övermakt, eller en kamp för den snöda egennyttan? 

Falkeneraren

Den första boken om familjen Silver i ett dynamiskt Norrland som vägrar nedläggning och utflyttning. Ett Norrland med jakt och fiske, slädturer och störtlopp, helikopterfärder och vildmarksäventyr. Men också svindlande affärer och ett kultiverat liv som måhända överraskar. Den färgstarke flygaren och vildmarksentreprenören Erik Silver avlider hastigt och sonen Sven återkommer till sin barndomsby. Ett nytt liv börjar med sambon Jenny och systrarna Eva och Elsa, båda aktiva i familjens flygfirma samt skogsbolaget Silvers Skogar. Var-dagen är händelserik, kanske allt för händelserik då en ung turist gåtfullt försvunnit på markerna. 

FYRA-åringen som inte kunde titta ut genom fönstret och FYRTIO-åringen som gick in i väggen utan att hitta ut. OM påtvingad KRONISK OHÄLSA

To be or not to be, that`s the question!                                                         
Bo C Modin Gustafsons och många andras existens har länge ifråga­satts av Socialstyrelsen som idogt  mörkar  historiens största hälsoskandal, amalgamförgiftning. Angående denna myndighet kan man ställa sig frågan: 
To see or not to see, that`s the question!   
För att om möjligt få dessa makthavare att dra upp rullgardinen och se verkligheten, beskriver Bo C Gustafson Modin i denna bok följden av att bli påtvingad ett av naturens starkaste nervgifter.

SVANTE SALAMANDERFÅNGAREN

Svante, fyra år, tycker om att vara ute. Hos mormor och morfar är deras trädgårdsdamm mest spännande. Där finns grodor, grod-yngel, trollsländor och insekter. Förra året hittade Svante och hans storasyster till och med salamandrar. Svante vill så gärna hitta salamandrar i år också. 
Boken är skriven för barn i åldrarna tre till fem år. Bokens syfte är att lära barn redan i tidiga år att ta ansvar för natur och miljö. De bör också kunna lära sig känna glädje i att inte skada djur och att hjälpa andra. 
Kamill Szeker.

DET JAG MEST FÖRAKTADE -
En bok om missbruk och våld


Carl Adam Tillberg har själv varit djupt nere i misären då det kommer till missbruk och våld. Bok där han berättar om sitt liv tar upp tankar och funderingar kring frågor om missbruk och våld. Boken lämpar sig särskilt bra att använda vid olika gruppsamtal, inom olika typer av vård som tangerar och tar upp det Carl Adam Tillberg berättar om i sin bok. Men detta är också en bok för alla att läsa för att bättre förstå medmänniskor som av olika skäl hamnar snett i livet. Boken ger också förhoppningar – det går att bryta ett destruktivt mönster.

TITTELI OCH TUTTELI BLIR VÄNNER

Titteli är ensam i sin blåklocka under den stora och gamla eken upp på kullen. Alla de andra älvorna och alverna har flyttat eftersom människorna har byggt hus alldeles i närheten. De tycker inte om människor, men det gör Titteli och därför väljer hon att stanna kvar.

Titteli trivs i sin ensamhet då hon får göra vad hon vill utan att några stora älvor tjatar på henne, men rätt som det är hör hon att någon gråter. Hon fäller ut sina regnbågsskimrande, små vingar och ger sig i väg för att se efter vem det kan vara som är ledsen.

FÄRDAS FÄLAS - Om identitet och tvålänningskap

En poetisk berättelse om att flytta mellan två länder, att röra sig mellan olika identiteter och att resa i tid och rum. Här är grundsten­arna, tangon och psalmsången vi hade med oss över Bottenviken. Som ränder i trasmattan lämnar vi spår efter oss, vi som lever och färdas. 
 
Längst ut på bryggan
Vi förliste inte, vi förlöstes
Tänk att vara vitklädd även till vardags
Så då far även du