hemsida

Läs om våra egenutgivartjänster

Ge ut som egenutgivare - hur går det till?

Kort kan man säga att vi anpassar egenutgivningen utifrån dina behov och förutsättningar. Därför har vi många varianter för dig som egenutgivare. Från mycket billiga alternativ till mer kostsamma, från det att du har egna tryckklara filer till att vi skapar alla filer åt dig samt redigerar och korrekturläser i mån av tid. Om du har bråttom med att få ut din bok på marknaden rekommenderar vi att du skickar in ett redan redigerat och korrekturläst manus. Vi prioriterar de som har gjort detta eftersom ett redan redigerat och korrekturläst manus går relativt snabbt att sätta, i alla fall då det handlar om manus som består av enbart text. Vi ger heller inte ut alla som efterfrågar våra tjänster, en gallring av manus sker även här.

Egenutgivning - själva processen

Till höger kan du läsa lite kort om processen. Nedan förklaras detta lite mer i detalj.

Lämna in manus

När du skickar in ditt manus till oss är det viktigt att du har tänkt igenom vilket format, t ex hårda eller mjuka pärmar, samt vilken storlek du vill att din bok skall ha. Du behöver även tala om hur många böcker du kan tänka dig att trycka. Om du är osäker kan du hitta mer information om format m.m. under fliken Priser.

Om du inte redan har tryckfärdiga filer behöver vi ha ditt manus i wordformat, eller skrivet i något annat textbehandlingsprogram, för att kunna göra en grovsättning utifrån vilket vi kan ge dig ett kostnadsförslag.

Tryckfärdiga filer eller inte tryckfärdiga filer

Om du har tryckfärdiga filer, både inlaga, alltså manus i tryckfärdiga filer, samt tryckklart omslag, erbjuder vi dig att mot en förmedlingskostnad av 1500 kronor få hjälp med tryckningen. Vi är då din länk till tryckeriet och vi förmedlar helt enkelt tryckningen å dina vägnar. I detta fall kommer  de färdigtryckta böckerna hem till dig och vi fakturerar dig tryckkostnad och förmedlingsavgift. Dessa avgifter tar vi ut i förskott. Att vi tar ut en förmedlingsavgift beror på att det ofta uppstår div. fel i inlagor och omslag. Då är det vi som står för kontakten med tryckeriet och detta kan ta olika mycket tid beroende på vad det är som behöver justeras.

När du väl har fått dina böcker är det du själv som äger dessa och du gör vad du vill med dem. Vi har alltså inget traditionellt avtal, utan vi förmedlar helt enkelt en tjänst. Det blir du själv som får marknadsföra och sälja dina böcker. Detta innebär att du tar hela förtjänsten själv och du behöver inte dela denna med förlaget om du inte väljer att anlita vår kommissionstjänst. Om du skall sköta allt på egen hand är det i stort sett ett måste att ha en F-skattesedel, i alla fall om du vill kunna sälja till bokhandeln.

Vi har också en sida för egenutgivare där vi kan marknadsföra din bok och länka till en sida/blogg du själv kan skapa, om du inte redan har en, där du kan sälja din bok, samt informera om t ex boksigneringar m.m. Du kan genom t ex PayPal lägga ut en köpknapp på din blogg/hemsida och på så sätt sälja dina böcker på egen hand. Om du anlitar vår kommissionstjänstsäljer vi böckerna åt dig via de sedvanliga kanalerna, t ex Adlibris m.fl samt via vår egen webbshop. Vi har även sidor med tips och idéer om hur du som egenutgivare går till väga för att få ut dina böcker på marknaden. Dessa är endast till för LYACONS kunder och är belagda med lösenord.

Om du inte har tryckfärdiga filer
Om du inte har tryckfärdiga filer, men ett manus som bara behöver sättas, åtar vi oss även detta till en kostnad av allt från 4000 kr och uppåt beroende på manusets längd och omfång.

Vi kan även åta oss att göra ett enklare bokomslag till en kostnad av 1000 - 3000 kr om du själv har en passande bild till omslaget, alternataivt att det lätt går att hitta en passande bild. Vi kan även ta fram mer utarbetade omslag genom någon av våra illustratörer men då ökar kostnaden.

Även lektörsläsning, textbearbetning och korrektur åtar vi oss, i mån av tid, från 3000 kr - 8000 kr eller mer beroende på textens omfång. Om du redan innan du skickar in ditt manus känner att det skulle behöv granskas av någon annan rekommenderar vi att du tar hjälp av en lektör och språkgranskare. Dessa är lätta att hitta via internet, men be gärna om recensioner innan du bestämmer dig. Du kan även be att de granskar en del av ditt manus för att kunna bilda dig en uppfattning.

Produktion av e-bok

Vi åtar oss också att skapa e-böcker, antingen som komplement till din tryckta bok, eller att vi enbart skapar en e-bok av ditt manus. Om vi skapar en e-bok som komplement tillkommer en kostnad av 1500 kr. Om vi enbart skapar en e-bok, utan att vi förmedlar tryck av en fysisk bok, är kostnaden för en e-bok 3000 - 5000 kr eller mer beroende på hur många sidor ditt manus består av. För att kunna läsa och hantera e-böcker behöver du ladda hem Epub reader.

Vi erbjuder även våra tjänster som leverantör och lägger då upp din bok på Bokinfo, den stora databasen där de flesta butiker/nätbutiker tar sina böcker ifrån, samt BTJ som oftast levererar till bibliotek, samt om du även har en e-bok, då lägger vi upp den på den stora databasen Elib/Axiell media som fungerar som Bokinfo fast för e-böcker och ljudböcker. Läs mer om kommissionsavtal nedan.

Produktion av ljudbok

Vi åtar oss också att göra ljudböcker. Vi anlitar ett produktionsbolag för detta arbete och de erbjuder en högkvalitativ inläsning för att boken ska få en rättvis chans på marknaden och de upprätthåller en god relation med författarna, för att så långt som möjligt tillmötesgå författarnas krav på inläsningsröst m.m. Om du väljer att anlita vår kommissionstjänst kommer även ljudboken finnas till försäljning via Storytel, Adlibris, bokus, bibliotek m.m. 

loading...

kort om egenutgivning

Om vi erbjuder dig hjälp med att ge ut din bok som egenutgivare händer följande:

- Vid tryckfärdiga filer görs en snabb genomgång så att vi ser att allt ser korrekt ut.

- Vi skickar ett kostnadsförslag. 

- Om du accepterar kostnadsförslaget och tjänsten skickar vi en delfaktura på 50 % av kostnader för t ex förmedling, sättning, omslag, tryck m.m.

- När fakturan är betald sätter processen i gång.

- Om du vill ha ett ISBN-nummer/EAN-kod, kan vi lösa detta genom att du själv för in detta i inlagan och på omslaget. Du behöver även fylla i tryckeriets namn och ort i din inlaga. Denna information samt hur du beställer ISBN-nummer får du via mail.

- Om vi behöver sätta ditt manus gör vi detta och skickar en inlaga, tryckfärdig fil, till dig för granskning och godkännande. Det samma gäller omslag.

- Alla kostnader betalas i förskott. D v s vi påbörjar inget arbete med ditt manus innan du har betalt in 50 % av kostnad för sättning m.m. Detta innebär att vi inte påbörjar något arbete förrän en första delbetalning är gjord, och inget materiel går till tryck förrän du är nöjd och den totala kostnaden är erlagd.

- Böckerna anländer sedan till dig direkt från tryckeriet.

- Det är nu dags att sätta i gång att marknadsföra och sälja din bok. Om detta har vi en sida med tips som du får tillgång till då den totala kostnaden är erlagd.

- Om du vill att vi marknadsför din bok på vår hemsida under Egenutgivare gör vi detta med en länk till din egen sida/blogg.

- Om du vill anlita oss som leverantörer skriver vi ett kommissionsavtal. Vi ser då till att din bok finns tillgänlig att beställa för såväl den fysiska bokhandeln som för nätbokhandel, bibliotek m.fl.

- Pliktexemplar måste nu skickas till Sveriges universitetsbibliotek. Läs mer om detta på: Pliktexemplar - Kungliga biblioteket. Om du anliar oss som din leverantör kan vi göra detta åt dig.

- Vi erbjuder även de egenutgivare som så önskar en plats på Bokmässan i Göteborg mot en kostnad.

Egenutgivning - kommisionsavtal

Om du inte kan tänka dig att starta ett eget företag kan du anlita vår kommissionstjänst. Vi ombesörjer då att din bok finns tillgänglig via alla de sedvanliga kanalerna samt via Lyacons egen webbshop. Vi sköter leverans och fakturering. Enkelt kan man säga att vi blir återförsäljare för dina böcker och i gengäld för att vi gör detta vill vi ha rabatt på  F-priset.
Om detta är något för dig kan vi diskutera närmare vad det innebär vi mail eller telefon.

Om du nu funderar på vilket alternativ som kan vara bäst för dig - gå till sidan Priser. Där finns det lite olika förslag på produktionspaket samt några räkneexempel på kostnader och intäkter.

Om du redan nu vet att du vill anlita våra tjänster - vänligen fyll i formuläret till höger.

Om du vill begära in en offert - vänligen fyll i formuläret på sidan: Priser.

  • (max 50 MB)